Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy (40x26 ).
Ser trzykrotnie zmielić w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć masło, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać. Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, dokładnie zmiksować. Białka jaj 12 szt. ubić ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać. Pianę ostrożnie połączyć z masą serową. Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec przez ok. 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto polać gorzką i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady.
Dodaj komentarz