Sernik czekoladowy

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ szkl. mąki
  • ¼ szkl. cukru
  • 1 opak.cukru waniliowego
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1,30 kg sera białego
  • 700 ml jogurtu greckiego
  • Szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 10 jajek + 2 białka
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej białej
  • 1,5 szkl. cukru

Dodatkowo:

  • Czekolada gorzka
  • Czekolada deserowa biała
  • Wiórki z białej, mlecznej czekolady

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy (40x26 ).



Masa serowa

Ser trzykrotnie zmielić w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć masło, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać. Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, dokładnie zmiksować. Białka jaj 12 szt. ubić ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać. Pianę ostrożnie połączyć z masą serową. Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec przez ok. 45 minut.




Upieczone i ostudzone ciasto polać gorzką i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.