1.. Do miski wsypujemy mąke przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczypte soli i posiekane drobniej masło śmietanę oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy spód natłuszczonej, wyłozonej papaierem do pieczenia blaszki , gdzieniegdzie poprzekłuwwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 s c przez 25 minut . 2.Jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z mąka ziemniaczaną. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniacznaną i ubijmy jeszcze chwile. 4. Na kruchym ciescie , rozprowadzmy równomiernie jagody, a na nich beze. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C, włączamy termoobieg i szuszymy przez 15 minut. Przed podaniem dekorujemy świezymi jagodami, smacznego:)
Dodaj komentarz