plesniak z jagodami i bezą

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1.Ciasto:,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka( białka zostawiamy na beze),
  • 1\2 szklanki drobnego cukru,
  • 200 g słodzonego masła,
  • 1 łyzka smietany gestej,
  • szczypta soli,
  • połowa łyzeczki proszku do pieczenia,
  • ,
  • 2.,
  • około 400 dag jagód lesnych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ,
  • 3 Beza:,
  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • oraz,
  • jagody do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

1.. Do miski wsypujemy mąke przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczypte soli i posiekane drobniej masło śmietanę oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy spód natłuszczonej, wyłozonej papaierem do pieczenia blaszki , gdzieniegdzie poprzekłuwwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 s c przez 25 minut . 2.Jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z mąka ziemniaczaną. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniacznaną i ubijmy jeszcze chwile. 4. Na kruchym ciescie , rozprowadzmy równomiernie jagody, a na nich beze. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C, włączamy termoobieg i szuszymy przez 15 minut. Przed podaniem dekorujemy świezymi jagodami, smacznego:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.