Delikatna tarta na kruchym spodzie wypełniona migdałowo-śmietankowym kremem i karmelizowanymi gruszkami. Posypana dodatkowo płatkami migdałów, aby jeszcze bardziej uwydatnić orzechowy smak. Prawdziwe niebo na talerzu!
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier, wymieszać. Wrzucić gruszki, smażyć z obu stron po 2-3 minuty, aby ładnie się skarmelizowały.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwać dno, położyć folię aluminiową i wysypać obciążenie (np. groch, fasola). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Temperaturę obniżyć do 170°C.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą.
Na podpieczony spód wylać nadzienie, a na nie ułożyć gruszki.
Tartę wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Dodaj komentarz