Delikatna tarta na kruchym spodzie wypełniona migdałowo-śmietankowym kremem i karmelizowanymi gruszkami. Posypana dodatkowo płatkami migdałów, aby jeszcze bardziej uwydatnić orzechowy smak. Prawdziwe niebo na talerzu!
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Masło pokrój na mniejsze kawałki i zagnieć z pozostałymi składnikami ciasta. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Gruszki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w grubsze plastry. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i wymieszaj. Wrzuć gruszki, smaż z obu stron po 2-3 minuty, aby ładnie się skarmelizowały.
Piekarnik nagrzej do 190°C.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj dno, połóż folię aluminiową i wysyp obciążenie (np. groch, fasolę). Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie usuń obciążenie oraz folię i piecz jeszcze 5 minut. Temperaturę obniż do 170°C.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj ze sobą.
Na podpieczony spód wylej nadzienie, a na nie ułóż gruszki.
Tartę wstaw do piekarnika i piecz 35-45 minut. Przed podaniem posyp płatkami migdałów. Smacznego!
Dodaj komentarz