Obłędne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podbiją Twoje kubki smakowe. Będą idealnie smakować z sałatką z ricottą lub sałatką z pestkami słonecznika.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowujemy pieczone ziemniaczki:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, program pieczenia góra dół.
W miseczce mieszamy oliwę, sól, estragon i paprykę.
Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowaną marynatą następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, aż będą rumiane.
Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i wkładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie przyprawiamy gałką muszkatołową. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone polędwiczki i smażymy na patelni z obu stron. Dodajemy wino, a zaraz potem śmietankę UHT Łaciatą 30% oraz pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy często mieszając, a kiedy sos się zredukuje dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Przygotowujemy sałatkę:
Ogórka świeżego, kiszonego oraz rzodkiewkę kroimy na małe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki i posypujemy posiekanym koperkiem.
Sok z ogórków mieszamy z maślanką Mrągowską naturalną i wlewamy do sałatki. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki podajemy ze śmietanowym sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.
Dodaj komentarz