Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym z czosnkiem niedźwiedzim

Obłędne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podbiją Twoje kubki smakowe. Będą idealnie smakować z sałatką z ricottą lub sałatką z pestkami słonecznika.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 kg ziemniaków sałatkowych (francuskich)
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 100 ml białego wina
  • 1 szklanka maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ ogórka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ogórki kiszone
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml soku z kiszonych ogórków
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy pieczone ziemniaczki:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, program pieczenia góra dół.

W miseczce mieszamy oliwę, sól, estragon i paprykę.

Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowaną marynatą następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, aż będą rumiane.



Krok 2

Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i wkładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie przyprawiamy gałką muszkatołową. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone polędwiczki i smażymy na patelni z obu stron. Dodajemy wino, a zaraz potem śmietankę UHT Łaciatą 30% oraz pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy często mieszając, a kiedy sos się zredukuje dodajemy kilka kropel soku z cytryny.



Krok 3

Przygotowujemy sałatkę:

Ogórka świeżego, kiszonego oraz rzodkiewkę kroimy na małe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki i posypujemy posiekanym koperkiem.

Sok z ogórków mieszamy z maślanką Mrągowską naturalną i wlewamy do sałatki. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Polędwiczki podajemy ze śmietanowym sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.