Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodaj masło i żółtka, a następnie posiekaj.
Połącz masę ze śmietaną, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj i wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia, głębokiej blaszki o wymiarach ok. 37x24 cm. Nakłuj widelcem i wstaw na 10-12 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubij mikserem. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksuj z olejem i mlekiem, a następnie połącz z masą jajeczną.
Do masy dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie. Wymieszaj.
Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczone ciasto i wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczony sernik ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę gorzką i deserową połam. Rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj śmietankę. Dokładnie wymieszaj.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Zimny sernik oblej polewą i lukrem. Smacznego!
Upieczony sernik ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj komentarz