Pomarańczowy sernik z nutką piernika

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietanki UHT Łaciata 36%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka Mazurski Smak UHT 3,2%
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 łyżki rodzynek

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany UHT Łaciata 36 %

Lukier biały:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodaj masło i żółtka, a następnie posiekaj.





Krok 2

Połącz masę ze śmietaną, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj i wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia, głębokiej blaszki o wymiarach ok. 37x24 cm. Nakłuj widelcem i wstaw na 10-12 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Krok 3

Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubij mikserem. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksuj z olejem i mlekiem, a następnie połącz z masą jajeczną.





Krok 4

Do masy dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie. Wymieszaj.





Krok 5

Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczone ciasto i wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczony sernik ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.





Krok 6

Czekoladę gorzką i deserową połam. Rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj śmietankę. Dokładnie wymieszaj.





Krok 7

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Zimny sernik oblej polewą i lukrem. Smacznego!



Wskazówki

Upieczony sernik ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.