Pomarańczowy sernik z nutką piernika

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 36%

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 łyżki rodzynek

Polewa czekoladowa:

  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany 36 % Łaciata

Lukier biały:

  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodać masło i żółtka, posiekać.






Połączyć ze śmietaną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blaszki o wymiarach 37/24 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Masa serowa:

Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić jak na biszkopt. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksować z olejem i mlekiem, połączyć z masą jajeczną.






Następnie dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie, wymieszać.






Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.





Polewa czekoladowa

Czekoladę gorzką i deserową połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką Łaciata.





Lukier

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Zimny sernik oblać polewą i lukrem.



Wskazówki

Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.