Ciasto śliwkowo-malinowe

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła Łaciate
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek z syropu
  • 30 dag malin
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 5 dag orzechów nerkowca
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Śliwki wyjąć ze słoika na sito, osączyć.



Krok 3

3/4 ciasta rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, ułożyć śliwki i maliny, posypać posiekanymi orzechami.



Krok 4

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w 1 cm paski. Na owocach z ciasta ułożyć kratkę. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.