Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do 2.5 szklanki wrzącej wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek) Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( taką z piekarnika). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone ostudzić, przekroić na pół. Na 1 biszkopt wyłożyć 2/3 tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę z jabłkami. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Osób: 18
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do 2,5 szklanki wrzącej wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek).
Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.
Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (taką z piekarnika). Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut.
Upieczone ostudzić, przekroić na pół. Na 1 biszkopt wyłożyć ⅔ tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę z jabłkami. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj komentarz