Pomidorowy kapuśniak domowy

Pyszny pomidorowy kapuśniak domowy to smaczna zupa z kapusty głowiastej białej z dodatkiem przecieru pomidorowego. Sprawdza się jako posiłek obiadowy, ale też idealne danie na ciepłą kolację. Polecany jest dla całej rodziny.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 g skrzydełek z kurczaka
  • - ½ główki kapusty głowiastej białej
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 400 g ziemniaków
  • - 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy 2 l wody. Gotujemy ok. godziny, po czym usuwamy mięso z bulionu.



Krok 2

Do powstałego wywaru dodajemy sól i pieprz. Kapustę kroimy w piórka i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy przez ok. 15 minut.



Krok 3

Obieramy, drobno kroimy i dodajemy do wywaru marchew z pietruszką. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.



Krok 4

Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, po czym umieszczamy je wraz z przecierem pomidorowym w wywarze. Gotujemy do czasu, aż warzywa staną się całkiem miękkie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.