Omlet z leśnymi grzybami

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 50 ml mleka łaciate
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • 100 g grzybów (borowiki, prawdziwki, podgrzybki, rydze, kozaki, maślaki etc.)
  • 6 plastrów sera Rolada Ustrzycka Mlekpol
  • 1 średni pomidor
  • 1 biała cebula
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby oczyść, wysusz i pokrój na plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę, zamieszaj i smaż na małym ogniu razem z grzybami aż cebula się zeszkli, ale nie dłużej niż 5 minut.



Krok 2

Wbij jajka do miski, ubijaj mikserem przez 3 minuty na wysokich obrotach. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Dodaj mleko, ok 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, zamieszaj.



Krok 3

Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój na ósemki lub grube plastry. Przełóż na podsmażone grzyby z cebulą. Nie mieszaj. Następnie rozłóż plastry rolady ustrzyckiej.



Krok 4

Przelej jajka na patelnię, posyp z wierzchu posiekaną natką pietruszki, przykryj pokrywką i duś przez ok 3-4 minuty.
Następnie zdejmij pokrywkę, szybkim ruchem odwróć omlet i smaż przez 2-3 minuty aż jajka się zetną. Podawaj od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.