Pora na krem z pora

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

zupa

  • 1 l wywaru jarzynowego,
  • 2 pory,
  • 3 średnie ziemniaki (ok. 200 g),
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki masła ŁACIATE,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 100 ml śmietanki 30% Łaciata
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Usunąć zewnętrzne liście z pora, pozostałą część pokroić na plasterki. Szczypiorek oraz cebulę dymkę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.



Krok 2

W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Dodać pokrojone składniki. Całość smażyć przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliło.



Krok 3

Podsmażone jarzyny zalać wywarem i zagotować. Na małym ogniu gotować do miękkości warzyw, przez ok. 20 minut.



Krok 4

Garnek zestawić z ognia, dodać śmietanę oraz zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Wskazówki

Krem porowy najlepiej smakuje z chrupiącymi dodatkami, np. z domowymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.