Frykadelki z kurczaka

Wyśmienite danie i wspaniałe połączenie mięsa z pieczarkami. Ciekawy sposób na podanie standardowych produktów w trochę inny, niesztampowy sposób. Przepis nie jest trudny w wykonaniu, a efekt zachwyca.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g filetów z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Umyte pieczarki drobno kroimy i smażymy 5 minut na 3 łyżkach oleju, aż odparuje woda. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.



Krok 2

Chleb kroimy w kostkę i wkładamy do śmietanki Łaciatej.



Krok 3

Umyte i osuszone filety drobno kroimy i miksujemy na gładką masę z chlebem w śmietance Łaciatej, natką pietruszki, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy z pieczarkami.



Krok 4

Z masy formujemy 10 podłużnych kotletów. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony.



Wskazówki

Frykadelki świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.