Potrawka z jagnięciny z curry i białym winem to potrawa, która bardzo często jest stawiana na Wielkanocnym stole we Włoszech. Danie jest bardzo smaczne i wręcz idealne na ważne okazje.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Jajko kurze
Łopatkę jagnięcą kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy drobno czosnek i szalotkę, po czym smażymy je w garnku z curry. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną poprykę i razem obsmażamy, a następnie całość przekładamy do miseczki.
W naczyniu po czosnku z papryką umieszczamy jagnięcinę, którą podsmażamy z każdej strony. Następnie dolewamy białego wina. Gotujemy przez 50 minut, aż mięso będzie wyraźnie miękkie.
Potem kroimy drobno natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, a z samej cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w misce pietruszkę ze skórką z cytryny.
Kiedy jagnięcina jest już przygotowana, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Mieszankę dodajemy do jagnięciny i dobrze mieszamy. Przed podaniem danie przyozdabiamy natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem.
Dodaj komentarz