Potrawka z kurczaka z kalarepą i pieczarkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy Garam Masala
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag mieszanki warzyw
  • 1,5 szkl. bulionu
  • 10 dag pieczarek
  • 1 kalarepka
  • 1 por
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, dodać przyprawę Garam Masala, oliwę i sos sojowy.



Krok 2

Umyte mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą, przykryć i pozostawić na 1-2 godziny. Następnie zrumienić na rozgrzanej patelni, przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl bulionu i dusić około 10 minut.



Krok 3

Kalarepę obrać i razem z cukinią pokroić w kostkę.



Krok 4

Mieszankę warzyw razem z kalarepą blanszować w osolonej wodzie, osączyć.



Krok 5

Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć pokrojony w krążki por, cukinię i posiekane pieczarki.



Krok 6

Wszystkie warzywa wsypać do mięsa, dusić do miękkości.



Krok 7

Śmietanę wymieszać z mąką, papryką i odrobiną wody, połączyć z mięsem i warzywami, zagotować. Doprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.