Buraczki z papryką

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 kg buraków czerwonych
  • 1,5 kg papryki
  • 750 g cebuli
  • 0,5 szkl. octu
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości.



Krok 2

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.



Krok 3

Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do większego garnka, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.




Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły. Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut. Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.