Prawdziwki marynowane

Autor:

KUCHARECZKA

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg borowików
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 cebula, pokrojona w talarki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczone grzyby włożyć do garnka, zalać 2 litrami gorącej wody, mocno posolić i gotować przez 30 minut na małym ogniu.



Krok 2

Ocet rozcieńczyć w 3 szklankach wody.



Krok 3

Dodać cebulę, 1,5 łyżeczki soli, cukier, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez 5 minut.



Krok 4

Ugotowane grzyby osączyć, wkładać do wyparzonych słoików, zalać przygotowaną zalewą i zakręcać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.