Prawdziwki marynowane

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Zalewa:

  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 15 szt. ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Pieprz w kulkach

Dodatkowo:

  • 2 kg prawdziwków
  • Sól do obgotowania
  • Woda

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby oczyścić, obrać, opłukać. Do garnka wlać wodę, osolić, obgotować przez kilka minut. Obgotowane grzyby, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.



Krok 2

Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać ocet i przyprawy, zagotować. Prawdziwki przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą, zalewą, zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.