Prezentowy tort dla towarzystwa z bitą śmietaną i brzoskwiniami udekorowany lukrem plastycznym

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 l śmietanki 36% Łaciata
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1 kg kolorowego lukru plastycznego

Przygotowanie

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy łyżkę proszku do pieczenia i łyżkę octu, mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy wszystko i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Śmietankę Łaciate ubijamy z cukrem pudrem. Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę. Kroimy biszkopt, nasączamy syropem z brzoskwiń, przekładamy ubitą śmietaną, układamy brzoskwinie, składamy tort i następnie dekorujemy go lukrem plastycznym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.