Sernik baskijski La Vina

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowy
  • 300 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można wcześniej zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę. Brzegi papieru zawinąć do góry, ponieważ sernik mocno rośnie w trakcie pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 220 °C (góra + dół).



Krok 2

W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać serek, śmietankę, sól i mąkę.



Krok 3

Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 °C, piec 40 minut. Po upieczeniu sernik będzie miał nieco miękki środek, tak powinno być, masa zetnie się podczas studzenia. Sernik wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka godzin do wystudzenia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.