Prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa ziemniaczana. Zawiera składniki, które każdy ma w domu, a przy tym jest niezwykle sycąca. Nie trzeba jej przedstawiać – zna ją każdy.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Kość wieprzową myjemy i zalewamy wodą, po czym gotujemy. Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy.
Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Robimy zasmażkę z mąki i masła. Zasmażkę dodajemy do zupy.
Aby zrobić zasmażkę, rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy mąkę i całość podgrzewamy do zezłocenia, cały czas mieszając.
Dodaj komentarz