Prosta zupa ziemniaczana

Prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa ziemniaczana. Zawiera składniki, które każdy ma w domu, a przy tym jest niezwykle sycąca. Nie trzeba jej przedstawiać – zna ją każdy.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kość wieprzowa
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 łyżki mąki
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Kość wieprzową myjemy i zalewamy wodą, po czym gotujemy. Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do zupy.



Krok 2

Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 3

Robimy zasmażkę z mąki i masła. Zasmażkę dodajemy do zupy.



Wskazówki

Aby zrobić zasmażkę, rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy mąkę i całość podgrzewamy do zezłocenia, cały czas mieszając.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.