Delikatna wieprzowina z warzywami i sosem słodko-kwaśnym

Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso wieprzowe z sosem warzywnym to danie idealne na rodzinny obiad. Pasuje zarówno do ryżu jak i do ziemniaków. Może również stanowić odrębną całość.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy kostkę. Mięso nacieramy solą, curry i pieprzem, a następnie odstawiamy na 15 minut do lodówki.



Krok 2

W tym czasie kroimy w paseczki paprykę, cukinię i marchewkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.



Krok 3

Na rozgrzanym na patelni maśle obsmażamy mięso. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę, cukinię i czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, imbir, miód, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut.



Krok 4

Potrawę podajemy posypaną sezamem.



Wskazówki

Do potrawy najlepiej dodać gotowany ryż lub ziemniaki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.