Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso wieprzowe z sosem warzywnym to danie idealne na rodzinny obiad. Pasuje zarówno do ryżu jak i do ziemniaków. Może również stanowić odrębną całość.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja, Sezam
Łopatkę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy kostkę. Mięso nacieramy solą, curry i pieprzem, a następnie odstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie kroimy w paseczki paprykę, cukinię i marchewkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzanym na patelni maśle obsmażamy mięso. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę, cukinię i czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, imbir, miód, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
Potrawę podajemy posypaną sezamem.
Do potrawy najlepiej dodać gotowany ryż lub ziemniaki.
Dodaj komentarz