Proste Shepherds pie z cielęciną

Shepherds pie, czyli sycąca i smaczna zapiekanka pasterska z mięsem jagnięcym i puree ziemniaczanym. Nie należy może do dań typowo ekskluzywnych i nie zachwyca wyglądem, jednak jej smak i prostota wykonania rekompensują wszystko. Pyszne danie idealne na prosty, pożywny obiad - w trochę innej odsłonie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 50 g boczku
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 posiekane czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g startego sera

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i rozgniatamy na puree. Dodajemy masło i mleko, dobrze mieszamy i odstawiamy.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, a następnie podsmażamy delikatnie na patelni z 1 łyżką oleju. Po 5 minutach dodajemy jagnięcinę, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w kosteczkę marchewkę i doprawiamy.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Chwilę dusimy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy puree z ziemniaków. Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się ładnie przyrumieni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.