Fasolka z marchewką, papryką i pieczarkami

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 gram fasoli Jaś
  • 1 duża marchew
  • 1 duża papryka czerwona
  • Pieczarki 150-200 g
  • Zielona część pora
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy harissa
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę wypłukać, zalać dwoma litrami zimnej wody i odstawić na 12 godzin do namoczenia.



Krok 2

Następnie zmienić wodę i gotować 1 godzinę i 20 minut. Tuż przed końcem posolić.



Krok 3

Marchew pokroić w półplasterki, dodać do fasoli i gotować 20 minut.



Krok 4

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pora pokrojonego w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć razem przez 5 minut.



Krok 5

Następnie dodać zawartość patelni do fasoli z marchewką. Dodać również pomidory w puszce, przecier pomidorowy oraz przyprawy (z wyjątkiem pieprzu). Dusić około 10-15 minut.



Krok 6

Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.