Domowy stroganoff nie musi być trudny! Ten prosty przepis z mielonej wołowiny przygotujesz zaledwie w 20 minut z jedynie sześciu składników.
Wołowy stroganow to kultowe rosyjskie danie składające się z wołowiny w kremowym sosie. Według legendy stworzyli go szefowie kuchni, którzy w XIX wieku pracowali dla rodziny Stroganowów. Danie często przyrządza się z grzybów i podaje z ryżem lub makaronem jajecznym.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 1
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Patelnię rozgrzej z odrobiną oleju. Dodaj wołowinę i smaż na średnim ogniu, aż będzie rumiana i krucha, przez ok. 5-10 min.
W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
Usmażoną wołowinę odcedź i usuń tłuszcz. Do mięsa dodaj skondensowaną zupę i czosnek. Duś dalej na średnim ogniu przez ok. 10 min. Od czasu do czasu mieszaj.
Patelnię zdejmij z ognia. Dodaj makaron i wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj. Danie podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz