Prosty strogonow wołowy

Domowy stroganoff nie musi być trudny! Ten prosty przepis z mielonej wołowiny przygotujesz zaledwie w 20 minut z jedynie sześciu składników.


Wołowy stroganow to kultowe rosyjskie danie składające się z wołowiny w kremowym sosie. Według legendy stworzyli go szefowie kuchni, którzy w XIX wieku pracowali dla rodziny Stroganowów. Danie często przyrządza się z grzybów i podaje z ryżem lub makaronem jajecznym.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 230 g makaronu jajecznego
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka beztłuszczowego skondensowanego kremu z zupy grzybowej
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • ½ szklanki śmietany Łaciata 18%
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Patelnię rozgrzej z odrobiną oleju. Dodaj wołowinę i smaż na średnim ogniu, aż będzie rumiana i krucha, przez ok. 5-10 min.



Krok 2

W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.



Krok 3

Usmażoną wołowinę odcedź i usuń tłuszcz. Do mięsa dodaj skondensowaną zupę i czosnek. Duś dalej na średnim ogniu przez ok. 10 min. Od czasu do czasu mieszaj.



Krok 4

Patelnię zdejmij z ognia. Dodaj makaron i wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj. Danie podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.