Zupa ogórkowa z pysznymi klopsikami

Zupa ogórkowa z pysznymi klopsikami to pomysł na smaczny, sycący i tani obiad. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a jedynie dobrych chęci. Ta zupa wyjdzie każdemu. Polecana dla rodziny i znajomych.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2,5 l wody
  • - 1 pietruszka
  • - 1 mały seler
  • - 8 dużych ogórków kiszonych
  • - 3 ziemniaki
  • - 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • - 1 bułka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 2 łyżki mąki
  • - 2 łyżki Śmietany Łaciata 18%
  • - 1 szklanka mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone wieprzowe mieszamy z obraną i posiekaną drobno cebulą, pokrojonym drobno czosnkiem, jajkami i bułką namoczoną wcześniej w mleku, a teraz odciśniętą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Gotujemy wodę i dodajemy do niej obrane i starte pietruszkę i seler. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy do warzyw.



Krok 3

Z masy mięsnej formujemy klopsiki średniej wielkości i dodajemy do bulionu.



Krok 4 

Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Ponownie gotujemy ok. 15 minut. Zupę zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.



Wskazówki

Przed wlaniem śmietany i mąki do bulionu, rozprowadzamy je z chochlą gorącej zupy, żeby śmietana się nie zwarzyła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.