Zupa ogórkowa z pysznymi klopsikami to pomysł na smaczny, sycący i tani obiad. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a jedynie dobrych chęci. Ta zupa wyjdzie każdemu. Polecana dla rodziny i znajomych.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler
Ze śmietanką
Mięso mielone wieprzowe mieszamy z obraną i posiekaną drobno cebulą, pokrojonym drobno czosnkiem, jajkami i bułką namoczoną wcześniej w mleku, a teraz odciśniętą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Gotujemy wodę i dodajemy do niej obrane i starte pietruszkę i seler. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy do warzyw.
Z masy mięsnej formujemy klopsiki średniej wielkości i dodajemy do bulionu.
Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Ponownie gotujemy ok. 15 minut. Zupę zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Przed wlaniem śmietany i mąki do bulionu, rozprowadzamy je z chochlą gorącej zupy, żeby śmietana się nie zwarzyła.
Dodaj komentarz