Ten syrop jagodowy jest bardzo wszechstronny i pasuje do wielu rzeczy. Świetnie komponuje się z tostami francuskimi, goframi i naleśnikami.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Do małego garnka dodaj jagody, wodę i cukier. Umieść garnek na małym ogniu i wymieszaj jego zawartość za pomocą trzepaczki.
Gotuj, aż do rozpuszczenia się cukru, przez ok. 5 minut.
Następnie zwiększ ogień do średniego i gotuj, często mieszając, przez ok. 15 minut. Syrop ma zgęstnieć.
Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj do syropu i wymieszaj. Syrop podawaj z ulubionymi dodatkami np. naleśnikami. Smacznego!
Ostudzony syrop możesz przechowywać w szklanym słoiku w lodówce.
Aby uzyskać jeszcze gęstszy syrop dodaj do niego przed zagotowaniem mieszaninę 1 łyżki skrobi kukurydzianej i 1/2 łyżki wody.
Ten przepis dobrze komponuje się również z innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny i jeżyny. Jeśli używasz malin i jeżyn, nasiona odcedź na sicie, aby uzyskać gładszy syrop.
Dodaj komentarz