Rustykalna tarta z morelami to świetny pomysł na każdą okazję. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Charakteru nadaje jej dodatek cynamonu. Wybornie smakuje serwowana na ciepło z waniliowymi lodami. Niebo w gębie!
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Oddziel żółtko od białka. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i cynamon. Dodaj pokrojone na kawałki masło i ucieraj palcami, aż do powstania kruszonki. Dodaj żółtko (białko zachowaj na później) i śmietanę. Zagnieć masę na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i odłóż na około 20-30 minut do lodówki.
Morele umyj i osusz. Usuń z nich pestki. Pokrój w półksiężyce, a następnie wymieszaj z cukrem i cynamonem. Polej miodem (jeśli miód jest zbyt gęsty, najlepiej wcześniej go nieco podgrzać). Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Przenieś ciasto na papierze na blaszkę do pieczenia.
Na środek ciasta wyłóż owoce, zostawiając około 4 cm rant. Zagnij brzegi do środka. Brzegi wysmaruj białkiem i posyp cukrem trzcinowym.
Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut, aż do zarumienienia. Ciasto podawaj z gałką ulubionych lodów. Smacznego!
Dodaj komentarz