Rustykalna tarta z morelami to świetny pomysł na wykorzystanie sezonu na te owoce. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Charakteru nadaje jej dodatek cynamonu. Wybornie smakuje serwowana na ciepło z waniliowymi lodami. Niebo w gębie!
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Oddzielić żółtko od białka. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i cynamon. Dodać pokrojone na kawałki masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać żółtko (białko zachować na później) i śmietanę, zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 20-30 minut do lodówki.
Morele umyć i osuszyć. Usunąć pestki. Pokroić w półksiężyce, a następnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Polać miodem (jeśli miód jest gęsty, najlepiej wcześniej go podgrzać) i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na w miarę okrągły placek o średnicy około 30 cm. Przenieść na papierze na blaszkę do pieczenia.
Wyłożyć owoce, zostawiając około 4 cm rant. Zagiąć brzegi do środka, wysmarować zachowanym białkiem i posypać cukrem trzcinowym.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do zarumienienia.
Dodaj komentarz