Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem. Pianę mieszam z żółtkami. Następnie mieszam z mąką pszenną, ziemniaczaną i sodą oczyszczoną. Ciasto wykładam na blachę i piekę ok. 15 minut w 200 stopniach.
Ciasto francuskie dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję i piekę na blasze .
Do szklanki wsypuję budyń i mąkę, mieszam. Wlewam mleko i dokładnie wszystko rozpuszczam. Resztę mleka wlewam do rondla Gdy prawie się już gotuje, wlewam mieszankę ze szklanki i dokładnie mieszam, aż całość mocno zgęstnieje i pojawią się bąbelki. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieram na puch. Ciągle ucierając dodaj po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa będzie już prawie gotowa dodaję cukier puder.
Biszkopt smaruję 1 częścią kremu .Przykrywam ciastem francuskim. Ciasto francuskie smaruję 2 częścią kremu. Przykrywam 2 ciastem francuskim :-) Na poszczególne warstwy kremu można dołożyć liofilizowane owce.
Dodaj komentarz