Przekładaniec

Autor:

eureka22

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem:

  • 500 ml mleka 3,2% Łaciata,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1-2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • Ciasto francuskie mrożone 350 g,
  • liofilizowane owoce np truskawka bądź malina

Przygotowanie

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem. Pianę mieszam z żółtkami. Następnie mieszam z mąką pszenną, ziemniaczaną i sodą oczyszczoną. Ciasto wykładam na blachę i piekę ok. 15 minut w 200 stopniach.



Przygotowanie ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję i piekę na blasze .



Przygotowanie kremu:

Do szklanki wsypuję budyń i mąkę, mieszam. Wlewam mleko i dokładnie wszystko rozpuszczam. Resztę mleka wlewam do rondla Gdy prawie się już gotuje, wlewam mieszankę ze szklanki i dokładnie mieszam, aż całość mocno zgęstnieje i pojawią się bąbelki. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieram na puch. Ciągle ucierając dodaj po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa będzie już prawie gotowa dodaję cukier puder.



składanie ciasta:

Biszkopt smaruję 1 częścią kremu .Przykrywam ciastem francuskim. Ciasto francuskie smaruję 2 częścią kremu. Przykrywam 2 ciastem francuskim :-) Na poszczególne warstwy kremu można dołożyć liofilizowane owce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.