Biszkopt kakaowy z kremem malinowym

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki z lekkim czubkiem mąki pszennej
  • 1 łyżka płaska kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 15 dag mrożonych malin
  • 100 mililitra śmietanki 30% Łaciata
  • 30 dag mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • Na poncz:
  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Ponadto:
  • tortownica o średnicy 24
  • papier do pieczenia
  • masło Łaciate
  • bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy miękkim masłem i wysypujemy bułką tartą. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Mrożone maliny przekładamy na cedzak i zostawiamy najlepiej na całą noc.



Krok 2

Następnego dnia: rozmrożone maliny przecieramy przez gęste sitko. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem i musem malinowym. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy. Do kubeczka wlewamy składniki ponczu i mieszamy aż cukier się rozpuści. Biszkopt kroimy przez środek na dwie połowy (nie jak na tort). Obie części biszkoptu polewamy ponczem, na jedną część wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.