Pstrąg łososiowy w śmietance

Smaczne i proste, ale niekoniecznie dla osób na diecie. Pyszna ryba w sosie śmietankowym to pomysł na udany obiad.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety pstrąga łososiowego
  • 1 brokuł
  • ½ cebuli
  • ok. 3 łyżki masła Łaciate
  • ¾ opakowania Śmietanki Łaciata 30%
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Ulubione zioła
  • Pół cytryny
  • 2 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Rybę dokładnie czyścimy. Obsmażamy na maśle z obu stron.



Krok 2

Cebulę drobno kroimy w kostkę. Dodajemy do ryby, wlewamy ¼ szklanki wody i dusimy na minimalnym ogniu przez 15 minut. Wodę w garnku zagotowujemy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie.



Krok 3

Zalewamy potrawę śmietanką Łaciatą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy razem jeszcze przez 10 min.



Krok 4

Zdejmujemy potrawę z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aby śmietanka zgęstniała. Przed podaniem posypujemy tartym serem i ulubionymi ziołami. Podajemy z połówkami pomidorków, cytryną i brokułem.



Wskazówki

Przed smażeniem, warto skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i schować do lodówki na 30 minut.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.