Smaczne i proste, ale niekoniecznie dla osób na diecie. Pyszna ryba w sosie śmietankowym to pomysł na udany obiad.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Rybę dokładnie czyścimy. Obsmażamy na maśle z obu stron.
Cebulę drobno kroimy w kostkę. Dodajemy do ryby, wlewamy ¼ szklanki wody i dusimy na minimalnym ogniu przez 15 minut. Wodę w garnku zagotowujemy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie.
Zalewamy potrawę śmietanką Łaciatą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy razem jeszcze przez 10 min.
Zdejmujemy potrawę z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aby śmietanka zgęstniała. Przed podaniem posypujemy tartym serem i ulubionymi ziołami. Podajemy z połówkami pomidorków, cytryną i brokułem.
Przed smażeniem, warto skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i schować do lodówki na 30 minut.
Dodaj komentarz