Ptysie z sałatką jajeczną

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO NA PTYSIE:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate,
  • 60 g masła Łaciate,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli

SAŁATKA JAJECZNA:

  • 7 jajek,
  • 150 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 1 łyżka chrzanu tartego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3-4 łyżki śmietany 18% Łaciata,
  • sól i pieprz czarny

Przygotowanie

Krok 1

Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować.
Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy.
Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić.
Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku.

Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki.
Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.