Ptysie z sałatką jajeczną

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO NA PTYSIE:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate,
  • 60 g masła Łaciate,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli

SAŁATKA JAJECZNA:

  • 7 jajek,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 1 łyżka chrzanu tartego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3-4 łyżki śmietany Łaciata,
  • sól i pieprz czarny

Przygotowanie

Krok 1

Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.