Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować.
Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy.
Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić.
Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki.
Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj komentarz