Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Do garnuszka przelej 300 ml mleka bananowego, postaw na ogniu i podgrzej. Pozostałe 100 ml wlej do szklanki, dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie zamieszaj. Gdy mleko w garnuszku będzie gorące, dodaj do niego zawartość szklanki i energicznie zamieszaj. Gdy płyn zgęstnieje od razu zdejmij z ognia. Przykryj pudding folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę z łyżeczką cukru pudru.
Banana obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do wystudzonego puddingu dodaj kawałki bananów, zamieszaj i przełóż pudding do miseczek lub szerokich szklanek. Na wierzchu nałóż porcję bitej śmietany i posyp drobno pokrojonymi migdałami lub orzechami. Udekoruj listkami mięty i wstaw na kilka minut do lodówki, aby pudding bardziej się schłodził. Smacznego!
Dodaj komentarz