Pudding bananowy z bitą śmietaną

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 mleka UHT smakowe Łaciate bananowe
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 mały banan
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka migdałów lub ulubionych orzechów
  • liście mięty

Przygotowanie

Krok 1

Do garnuszka przelej 300 ml mleka bananowego, postaw na ogniu i podgrzej. Pozostałe 100 ml wlej do szklanki, dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie zamieszaj. Gdy mleko w garnuszku będzie gorące, dodaj do niego zawartość szklanki i energicznie zamieszaj. Gdy płyn zgęstnieje od razu zdejmij z ognia. Przykryj pudding folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 2

W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę z łyżeczką cukru pudru.



Krok 3

Banana obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do wystudzonego puddingu dodaj kawałki bananów, zamieszaj i przełóż pudding do miseczek lub szerokich szklanek. Na wierzchu nałóż porcję bitej śmietany i posyp drobno pokrojonymi migdałami lub orzechami. Udekoruj listkami mięty i wstaw na kilka minut do lodówki, aby pudding bardziej się schłodził. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.