Puszysty sernik świąteczny

Puszysty, niezwykle delikatny i przepyszny sernik będzie ozdobą każdego stołu. Uprzedzamy, ciężko się mu oprzeć i poprzestać na jednym kawałku. ;)

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 5 dużych jajek
  • 175 g drobnego białego cukru
  • 12 g cukru waniliowego z ziarnami wanilii
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 200 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 165 g mleka w proszku Łaciate
  • opcjonalnie 3 łyżki rodzynek
  • szczypta soli

Kruchy spód:

  • 400 g herbatników lub kruchych ciastek
  • 100 g masła Łaciate

Do dekoracji:

  • pianki marshmallow
  • kruche ciasteczka lub pierniczki w kształcie gwiazdek
  • kolorowe lizaki lub cukrowe laski

Przygotowanie

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka lub herbatniki zmiel w maszynce do mielenie lub malakserze. Masło rozpuść, a gdy przestygnie zalej nim zmielone ciasteczka i zagnieć. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy formując około 2 centymetrowe boki i wstaw do lodówki na 20 minut.



Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Mleko w proszku przesiej przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.



Krok 3

Do dużej miski przełóż żółtka, dodaj połowę cukru, cukier waniliowy i zmiksuj przez 3 minuty na najwyższych obrotach miksera, aż żółtka potroją swoją objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Do ubitych żółtek dodaj twaróg sernikowy oraz budynie w proszku, zmiksuj do połączenia składników. Nie przerywając miksowania cienką strużką wlej olej, mleko oraz śmietankę. Na koniec dodaj przesiane mleko w proszku i zmiksuj całość na gładką, dość rzadką masę.



Krok 4

Do osobnej miski dodaj białka i szczyptę soli. Zmiksuj przez 2 minuty, a następnie stopniowo po 1 łyżce dodawaj resztę cukru, cały czas miksując. Kolejną porcję cukru dodawaj dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Piana powinna być sztywna i lśniąca.



Krok 5

Ubite białka stopniowo dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj trzepaczką lub szpatułką. Mieszaj powoli, aby piana nie straciła na objętości. Jeśli lubisz na sam koniec dodaj rodzynki. Wyjmij tortownicę z lodówki i ostrożnie przełóż masę serową, wyrównaj z wierzchu.



Krok 6

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C, grzałka góra- dół (bez termoobiegu) i piecz przez około 50 minut. Gdyby góra sernika za mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia położyć z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia. Gdy sernik się upiecze wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (najlepiej wstaw w szczelinę drewnianą łyżkę). Ciasto wyjmij dopiero, gdy całkowicie się wystudzi. Gotowy sernik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężał. Przed podaniem udekoruj piankami, ciasteczkami i lizakami. Smacznego i Wesołych Świąt!



Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki.

Boki tortownicy powinny być wysokie na co najmniej 6 cm.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.