Puszysty, niezwykle delikatny i przepyszny sernik będzie ozdobą każdego stołu. Uprzedzamy, ciężko się mu oprzeć i poprzestać na jednym kawałku. ;)
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Dno tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka lub herbatniki zmiel w maszynce do mielenie lub malakserze. Masło rozpuść, a gdy przestygnie zalej nim zmielone ciasteczka i zagnieć. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy formując około 2 centymetrowe boki i wstaw do lodówki na 20 minut.
Oddziel żółtka od białek. Mleko w proszku przesiej przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Do dużej miski przełóż żółtka, dodaj połowę cukru, cukier waniliowy i zmiksuj przez 3 minuty na najwyższych obrotach miksera, aż żółtka potroją swoją objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Do ubitych żółtek dodaj twaróg sernikowy oraz budynie w proszku, zmiksuj do połączenia składników. Nie przerywając miksowania cienką strużką wlej olej, mleko oraz śmietankę. Na koniec dodaj przesiane mleko w proszku i zmiksuj całość na gładką, dość rzadką masę.
Do osobnej miski dodaj białka i szczyptę soli. Zmiksuj przez 2 minuty, a następnie stopniowo po 1 łyżce dodawaj resztę cukru, cały czas miksując. Kolejną porcję cukru dodawaj dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Ubite białka stopniowo dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj trzepaczką lub szpatułką. Mieszaj powoli, aby piana nie straciła na objętości. Jeśli lubisz na sam koniec dodaj rodzynki. Wyjmij tortownicę z lodówki i ostrożnie przełóż masę serową, wyrównaj z wierzchu.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C, grzałka góra- dół (bez termoobiegu) i piecz przez około 50 minut. Gdyby góra sernika za mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia położyć z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia. Gdy sernik się upiecze wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (najlepiej wstaw w szczelinę drewnianą łyżkę). Ciasto wyjmij dopiero, gdy całkowicie się wystudzi. Gotowy sernik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężał. Przed podaniem udekoruj piankami, ciasteczkami i lizakami. Smacznego i Wesołych Świąt!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki.
Boki tortownicy powinny być wysokie na co najmniej 6 cm.
Dodaj komentarz