Pierogi z mięsem z kurczaka i przyprawami

Pierogi z mięsem z kurczaka i przyprawami to łatwe w wykonaniu, tanie i proste danie. Potrawa bardzo znana, lubiana i polecana dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mąki pszennej
  • - ½ l wody (wrzątek)
  • - 2-5 łyżek oleju
  • - 2 łyżeczki soli

Farsz:

  • - 400 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • - 1 bułka
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżka rozmarynu
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 mała natka pietruszki
  • - 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy farsz. Bułkę moczymy w wodzie i lekko odsączamy. Następnie mięso razem z bułką mielimy w maszynce. Do powstałej masy dodajemy przyprawy i posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy jajko, ponownie mieszając.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy sól. Następnie zalewamy je wrzątkiem i mieszamy. Dodajemy także olej. Masę zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta i pozostawiamy na ok. 20 minut.



Krok 3

Następnie rozwałkowujemy ciasto, posypując je odrobiną mąki. Dalej przy pomocy szklanki wycinamy kółka i lepimy je z przygotowanym wcześniej farszem. Następnie gotujemy, aż do momentu wypłynięcia, przez ok. 2 minuty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.