Zupa grochowa

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag grochu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 2

Groch wypłukać, namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować.



Krok 3

Boczek zalać wrzącą wodą, ugotować na półmiękko, dodać startą marchew i pietruszkę, gotować do miękkości.



Krok 4

Gdy warzywa i boczek są miękkie, wyjąć boczek i pokroić w kostkę.



Krok 5

Warzywa z wywarem i pokrojony boczek połączyć z grochem, dodać posiekany czosnek i majeranek.



Krok 6

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować.



Wskazówki

Zupę podawać z pieczywem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.