Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać masło i sól. Masę rozcierać w dłoniach do momentu powstania okruchów ciasta jak na kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w gładką kulę. Tak wyrobione ciasto odstawić na około godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę o średnicy 26 cm wysmarować grubą warstwą masła. Wyłożyć ciasto z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolicy rozwałkować na placek o średnicy lekko wykraczającej poza średnicę formy. Formę wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem. Boki formy wykleić folia aluminiową tak, aby zakrywała ciasto (co zapobiegnie jego obsunięciu). Na dno wysypać suchy groch lub fasolę. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut. Wyciągnąć formę, usunąć folię oraz groch/fasolę i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 min ( do momentu kiedy ciasto uzyska lekko złoty kolor).Wyciągnąć, pozostawiając piekarnik uruchomiony w temp. 180 stopni C.
Przygotowujemy nadzienie. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać sól oraz pieprz. Do masy dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać pokrojone w ćwiartki pomidorki (zachowując kilka do zapieczenia na wierzch), ser żółty, chorizo, suszone zioła oraz słodką paprykę. Wszystko wymieszać.
Na zapieczony spód wylać masę. Wstawić do zapieczenia na ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć formę, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora oraz pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać słodką papryką. Włożyć z powrotem do piekarnika na 15 min.
Dodaj komentarz