Karkówka pieczona w rękawie

Autor:

Śnieżynka

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, dodać oliwę, paprykę, świeżo mielony pieprz, kminek, sól i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszać.



Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć i odłożyć na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 100 minut.



Krok 4

10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.