Rabarbarowy Chutney

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4 kg rabarbaru
  • 8 czerwone cebule
  • 16 ząbków czosnku
  • 6 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki rodzynek
  • 7 łyżek posiekanego imbiru
  • 4 łyżki gorczycy
  • 4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 4 szklanki octu winnego

Przygotowanie

Krok 1

Obraną cebulę i czosnek siekamy.
Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Wszystko razem wkładamy do garnka i dodajemy cukier, gorczycę, rodzynki, imbir, ziele, kolendrę i pieprz. Mieszamy i dusimy przez 1/2 godziny.
Po 30 minutach dodajemy ocet, miód, goździki i cynamon.
Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.



Krok 2

Gotujemy na mniejszym ogniu około 40 minut.
Jak chutney zgęstnieje, przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez około 15 minut.
Chutney jest to super dodatek do mięs.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.