Zupa marchewkowo-kminkowa

Zupa marchewkowo-kminkowa to danie, które pomimo swojej prostoty smakuje wyśmienicie. Wymaga niewielu składników, jest proste i niesłychanie szybkie w przygotowaniu. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 2 łyżki kminku
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka mąki
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 marchewki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni z rozpuszczonym masłem lekko podsmażamy kminek razem z pokrojoną w kostkę marchewką. Dodajemy 1 łyżkę mąki i przez chwilkę dusimy.



Krok 2

Powstałą zasmażkę kminkowo-marchewkową dodajemy do garnka z gotującym się bulionem. Gotujemy do momentu, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Całość blendujemy.



Krok 3

Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną wcześniej z ½ szklanki gorącego bulionu. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut.



Krok 4 

Zupę możemy podawać np. z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.