Makaron z krewetkami i szparagami

Szparagi są bardzo zdrowe, dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej – zwłaszcza w sezonie. Makaron ze szparagami i krewetkami to pyszne, lekkie, sycące danie, które pokocha każdy!

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g krewetek
  • 200 g szparagów zielonych
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g makaronu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 koperek

Przygotowanie

Krok 1

Mrożone krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Szparagi oczyszczamy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na dwie części. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szparagi przez około 10 minut.



Krok 2

Czosnek kroimy w drobne słupki. Drobno siekamy natkę pietruszki.



Krok 3

Makaron gotujemy al dente. Krewetki dodajemy do szparagów, wciskamy sok z cytryny, dodajemy sos sojowy, natkę pietruszki i czosnek. Całość dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy na patelnię ugotowany makaron i całość mieszamy. Posypujemy koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.