Risotto z burakami i grzybami

Risotto z burakami i grzybami. Idealne na jesień i zimę. Zdrowe i pożywne dla całej rodziny. To danie gęste i kremowe w buraczkowym kolorze.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciata 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 300 g ryżu do risotto
  • 5 buraków
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 150 g pieczarek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy buraki i blendujemy wraz ze szklanką bulionu na gładką masę.



Krok 2

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.



Krok 3

Do wysokiej patelni wlewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażyć, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i podsmażamy całość przez kilka minut. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, aby oblepić ziarna ryżu tłuszczem.



Krok 4

Wlewamy wino. Po jego odparowaniu dodajemy stopniowo zblendowane buraki. Następnie stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż, aż zmięknie.



Wskazówki

Przed podaniem, możemy przyozdobić danie usmażonymi w całości pieczarkami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.