Risotto z burakami i grzybami. Idealne na jesień i zimę. Zdrowe i pożywne dla całej rodziny. To danie gęste i kremowe w buraczkowym kolorze.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Obieramy buraki i blendujemy wraz ze szklanką bulionu na gładką masę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do wysokiej patelni wlewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażyć, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i podsmażamy całość przez kilka minut. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, aby oblepić ziarna ryżu tłuszczem.
Wlewamy wino. Po jego odparowaniu dodajemy stopniowo zblendowane buraki. Następnie stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż, aż zmięknie.
Przed podaniem, możemy przyozdobić danie usmażonymi w całości pieczarkami.
Dodaj komentarz