Kolorowa potrawka z łopatką wieprzową

Kolorowe, pełne witamin danie, które przygotujemy w niecałą godzinę. Z pewnością posmakuje domownikom. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a wychodzi bardzo smaczne.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej

Marynata

  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 6 łyżek masła klarowanego

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy wszystkie składniki marynaty (z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę).



Krok 2

Łopatkę wieprzową kroimy w cienkie plasterki i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na ok.3 godziny. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cukinię. Cebulę kroimy w piórka.



Krok 3

Mięso lekko obsmażamy na maśle z cebulą, po czym dodajemy papryki i cukinię, podlewamy ok. ½ szklanki wody i dusimy jeszcze 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.