Świąteczne lodowe gwiazdy

Domowe lody z cynamonem, które nawiązują do świątecznej atmosfery. Oryginalny pomysł na zimowy deser.

Danie: Deser

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g śmietanki Łaciata 30% (schłodzonej)
  • 100 g mleczka skondensowanego
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie

Krok 1 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przelewamy do foremek w kształcie gwiazdek tak, aby pokryła dokładnie ścianki i spody foremek.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą ubijamy mikserem na sztywno.



Krok 3

Do ubitej śmietanki Łaciatej dolewamy mleczko skondensowane.

Całość miksujemy przez ok.30 sekund na niskich obrotach. Przekładamy do foremek wypełnionych czekoladą. Zostawiamy w zamrażalniku na kilka godzin.



Krok 4

Przed podaniem wyjmujemy lody z foremek, posypujemy cynamonem.



Wskazówki

Aby śmietanka się ubiła, warto ją solidnie schłodzić.

Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-12 08:20:00

Po prostu pychotka :)

Odpowiedz

Bożena Kujawska

Opublikowany: 2018-12-30 17:08:00

Pomysłowo to zrobiłaś :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.