Świąteczne lodowe gwiazdy

Autor:

MarcinZKuchni

Domowe lody z cynamonem, które nawiązują do świątecznej atmosfery. Oryginalny pomysł na zimowy deser. 

Danie: Deser,

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g śmietany Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 100 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 200 g czekolady
  • 2 łyżki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Przelewamy do foremek w kształcie gwiazdek tak, aby pokryła dokładnie ścianki i spody foremek.

Krok 2
Śmietankę Łaciatą ubijamy mikserem na sztywno.

Krok 3
Do ubitej śmietanki Łaciatej dolewamy mleczko  skondensowane. Całość miksujemy przez ok.  30 sekund na niskich obrotach. Przekładamy do  foremek wypełnionych czekoladą. Zostawiamy  w zamrażalniku na kilka godzin.

Krok 4
Przed podaniem wyjmujemy lody z foremek,  posypujemy cynamonem. 

Wskazówki

Aby śmietanka się ubiła, warto ją solidnie schłodzić.

Komentarze

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-12 08:20:00

Po prostu pychotka :)

Odpowiedz

Wyślij przepis