Kiełbasa chorizo jest bardzo ceniona w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Przygotowuje się ją podobnie jak inne wędliny wieprzowe. Koniecznie spróbuj tą wersje risotto!
Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie pasterki. Parmezan ścieramy na grubych oczkach. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Bulion podgrzewamy i zostawiamy na małym ogniu, aby cały czas był gorący.
W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Wlewamy wino. Po jego odparowaniu stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy plasterki kiełbasy chorizo.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również śmietankę łaciata oraz masło. Całość mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem oraz drobno pokrojoną pietruszką. Smacznego!
Podajemy razem z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
Dodaj komentarz