Risotto na słodko. Idealne w porze lunchu dla dzieci.
Danie: Deser
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki
Ze śmietanką
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy na małe części. Rodzaj czekolady uzależniamy od własnych referencji. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż białym winem.
Po wchłonięciu przez ryż płynu dodajemy wodę i mleko. Bardzo ważne, aby dodawać płyny stopniowo! Gotujemy do uzyskania konsystencji al dente.
Pod koniec gotowania wrzucamy kawałki czekolady. Dodajemy również 30 ml śmietanki Łaciatej, aby uzyskać kremową konsystencję i smak. Całość dokładnie mieszamy.
Podajemy w salaterkach z ćwiartkami truskawek, kawałkami czekolady i listkami świeżej mięty.
Dla dzieci pomijamy wino i zastępujemy je wodą.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KUCHARECZKA
Opublikowany: 2018-03-19 08:58:00
Moje ulubione na deser.