Risotto z czekoladą i truskawkami

Risotto na słodko. Idealne w porze lunchu dla dzieci.

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 200 g czekolady
  • 50 g truskawek + do dekoracji
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • ¾ szklanki białego wina
  • 30 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża mięta

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy na małe części. Rodzaj czekolady uzależniamy od własnych referencji. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż białym winem.



Krok 3

Po wchłonięciu przez ryż płynu dodajemy wodę i mleko. Bardzo ważne, aby dodawać płyny stopniowo! Gotujemy do uzyskania konsystencji al dente.



Krok 4

Pod koniec gotowania wrzucamy kawałki czekolady. Dodajemy również 30 ml śmietanki Łaciatej, aby uzyskać kremową konsystencję i smak. Całość dokładnie mieszamy.



Krok 5

Podajemy w salaterkach z ćwiartkami truskawek, kawałkami czekolady i listkami świeżej mięty.



Wskazówki

Dla dzieci pomijamy wino i zastępujemy je wodą.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KUCHARECZKA

Opublikowany: 2018-03-19 08:58:00

Moje ulubione na deser.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.