Pierniczki

Autor:

zapachmysli

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasteczka

  • 1 łyżka kakao
  • 1 kg mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • 1 (niecałe) masło Łaciate
  • 0,5 l śmietanki Łaciata 36%

Lukier

  • 2 białka
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasteczka

Kakao, mąkę, przyprawę do piernika, cukier, cynamon, sodę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia wymieszać że sobą. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wykroić ciasteczka i piec około 20 minut.



Lukier

Ubić białka i dodać cukier puder cały czas ucierając. Nakładać pędzelkiem na ciastka. Dodatkowo można je udekorować lukrowymi pisakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.