Risotto z fasolą i pomidorami to tradycyjny przepis z kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się dla miłośników kuchni wegetariańskiej. To pyszny i pożywny posiłek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
W garnku podgrzewamy wodę na ryż. Do gotującej się wody wrzucamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i pomidory. Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i przesypujemy do garnka. Dodajemy cebulę z czosnkiem i całość zalewamy naszym bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż bulion dobrze się wchłonie. Co jakiś czas mieszamy i dodajemy nasze przyprawy.
Pod koniec gotowania dodajemy ser i podgrzewamy, aby ładnie się rozpuścił.
Zamiast zwykłego ryżu możesz użyć ryżu arborio. Wtedy ryż na początku gotuj z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dolewając powoli bulionu. Dopiero w połowie gotowania dodaj pomidory i fasolę. Ryż arborio gotuje się około 17 minut.
Dodaj komentarz