Risotto z fasolą i pomidorami

Risotto z fasolą i pomidorami to tradycyjny przepis z kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się dla miłośników kuchni wegetariańskiej. To pyszny i pożywny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g białego ryżu
  • - 400 ml bulionu rosołowego
  • - 2 niewielkie pomidory
  • - 200 g fasoli
  • - szczypta przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzewamy wodę na ryż. Do gotującej się wody wrzucamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.



Krok 2

W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i pomidory. Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i przesypujemy do garnka. Dodajemy cebulę z czosnkiem i całość zalewamy naszym bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż bulion dobrze się wchłonie. Co jakiś czas mieszamy i dodajemy nasze przyprawy.



Krok 3

Pod koniec gotowania dodajemy ser i podgrzewamy, aby ładnie się rozpuścił.



Wskazówki

Zamiast zwykłego ryżu możesz użyć ryżu arborio. Wtedy ryż na początku gotuj z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dolewając powoli bulionu. Dopiero w połowie gotowania dodaj pomidory i fasolę. Ryż arborio gotuje się około 17 minut.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.