Risotto z gruszką i orzechami sprawdzi się w roli deseru. Słodkie danie, które przypadnie do gustu dzieciom. Dla osób z alergią na orzechy, należy pominąć je w przepisie.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Jedną gruszkę kroimy w dobrną kosteczkę, drugą dzielimy na kilka podłużnych części, które przed podaniem pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach C.
W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kawałki gruszkę, po 2 minutach wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż mlekiem, w następnej kolejności wodą. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 15-20 minut.
Dodajemy 3 łyżki śmietanki i 2 łyżki masła. Wsypujemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy orzechami włoskimi. Podajemy z kilkoma kawałkami grillowanej gruszki.
Dodatkowo można polać miodem.
Dodaj komentarz