Risotto z gruszką i orzechami

Risotto z gruszką i orzechami sprawdzi się w roli deseru. Słodkie danie, które przypadnie do gustu dzieciom. Dla osób z alergią na orzechy, należy pominąć je w przepisie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200g ryżu arborio
  • 2 gruszki
  • 80 g sera gorgonzola
  • 2 szklanka mleka Łaciate
  • 2 szklanki wody
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Oliwa
  • Łyżka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Jedną gruszkę kroimy w dobrną kosteczkę, drugą dzielimy na kilka podłużnych części, które przed podaniem pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach C.



Krok 2

W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kawałki gruszkę, po 2 minutach wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż mlekiem, w następnej kolejności wodą. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 15-20 minut.



Krok 4

Dodajemy 3 łyżki śmietanki i 2 łyżki masła. Wsypujemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy orzechami włoskimi. Podajemy z kilkoma kawałkami grillowanej gruszki.



Wskazówki

Dodatkowo można polać miodem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.