Tarta z cukinią, serem żółtym i czosnkiem

Prosta i szybka tarta z dosłownie kilku składników. Cukinia często łączona jest z serem feta, camembert czy też kozim, tymczasem smakuje naprawdę fenomenalnie z najzwyklejszym serem żółtym! Warto wypróbować ten przepis na letnią kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 275 g ciasta francuskiego,
  • - 1 duża cukinia,
  • - 100 g ser żółty Gouda Mlekpol,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 2

Czosnek posiekać na pastę (posolić, rozetrzeć i posiekać). Połączyć czosnek w miseczce z oliwą z oliwek.



Krok 3

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w cienkie plastry.



Krok 4

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papierze rozłożyć ciasto francuskie. Za pomocą pędzelka wysmarować oliwą z czosnkiem, zostawiając 2-3 cm rant. Następnie wyłożyć cukinię. Posolić i popieprzyć.



Krok 5

Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć, posypać serem i wstawić jeszcze na około 10 minut, do rozpuszczenia się sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.