Prosta i szybka tarta z dosłownie kilku składników. Cukinia często łączona jest z serem feta, camembert czy też kozim, tymczasem smakuje naprawdę fenomenalnie z najzwyklejszym serem żółtym! Warto wypróbować ten przepis na letnią kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Czosnek posiekać na pastę (posolić, rozetrzeć i posiekać). Połączyć czosnek w miseczce z oliwą z oliwek.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w cienkie plastry.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papierze rozłożyć ciasto francuskie. Za pomocą pędzelka wysmarować oliwą z czosnkiem, zostawiając 2-3 cm rant. Następnie wyłożyć cukinię. Posolić i popieprzyć.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć, posypać serem i wstawić jeszcze na około 10 minut, do rozpuszczenia się sera.
Dodaj komentarz