Risotto z marchewką i żurawiną

Risotto w wersji dla dzieci. Proste w przygotowaniu i bardzo delikatne w smaku.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 marchewki
  • Garść owoców żurawiny
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Owoce żurawiny dokładnie myjemy i osuszamy. Bulion podgrzewamy.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebule. Dodajemy marchewkę oraz żurawinę. Smażymy kilka minut. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Gotowe risotto zestawimy z ognia, dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.



Wskazówki

Jeśli używamy suszonych owoców żurawiny, musimy je uprzednio namoczyć.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.