Pierogi z serem i morelami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl. ciepłej wody

Nadzienie:

  • 25 dag białego sera
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag suszonych moreli

Dodatkowo:

  • Sól
  • Miód
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z makiem, dodać oliwę i ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.



Krok 2

Ser włożyć do miski, dodać cukier z wanilią, cukier kryształ i jajko, utrzeć.



Krok 3

Następnie wsypać pokrojone morele, wymieszać.



Krok 4

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać miodem i w razie potrzeby oprószyć cukrem.



Wskazówki

Pierogi można podawać okraszone zrumienionym masłem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.